top of page

Nekaj o hormonih

Kaj sploh so hormoni? So posebne kemične snovi, ki učinkovito delujejo na celične procese v zelo majhnih količinah. Nastajajo v endokrilnih žlezah v telesu, razlikujejo se po kemijski sestavi.

Hormoni v telesu poganjajo, začenjajo in zaključujejo prebavne procese, vključeni so v procese čustvovanj, misli in dejanj. Praviloma so narejeni za specifične kratkoročne naloge.

Izpostavili bomo nekaj hormonov. In sicer:

KORTIZOL

Nastaja v nadledvični žlezi in sicer predvsem takrat, kadar smo pod pritiskom, v stresu in je krivec za nalaganje maščob okoli trebuha. Rečemo mu tudi stresni hormon. Zavira imunski odziv, spodbuja nastanek osteoporoze in visok krvni tlak.

PROGESTERON

Gradnik vseh drugih hormonov. Organizem ga proizvaja po ovulaciji in morata biti z estrogenom uravnotežena za pravilno delovanje. Proizvede se v jajčnikih predvsem zaradi stresa, nepravilne prehrane in kontracepcijskih tablet. Znaki se kažejo v preveliki telesni teži, motnjah v delovanju ščitnice, neredni menstruaciji, nihanju krvnega sladkorja, težavah s kožo. To je posledica prevlade estrogena.

MELATONIN

Hormon, ki se sprošča pri spanju oz. v temi. Izloča ga hipofiza in z leti drastično upada. Vsekakor vpliva na boljše počutje. Če ga je premalo, težje zaspimo in obratno, posledica so lahko tudi krči v nogah.

TESTOSTERON

Je moški spolni hormon, ki vpliva na razvoj moških spolnih organov, rast dlak po telesu, v puberteti vpliva na spremembo glasu, razvoj mišic. 98% ga je v krvi vezanega na beljakovine, kroži tudi v nevezani obliki, ki je aktiven. Z leti pa začne tudi upadati, kar se pozna pri zmanjšanem libidu, plešavost, neplodnost, motnje erekcije, sprememba konstitucije,...

Izpostavljeno
Najnovejše
Arhiv
Tag iskanje
Sledi nam
  • Facebook - Black Circle
bottom of page