top of page

Z uporabo omega 3 lahko tudi shujšamo


Hujšanje je prednostna naloga za mnoge. Zakaj smo pridobili na teži, je odvisno od različnih dejavnikov: genetika, zdravstvene težave, nezdravi življenjski slog, ki vodi od stresa in prekomernega nažiranja brez telesne aktivnosti in še veliko drugih dejavnikov. Če želite shujšati, morate prav jesti in tudi telovaditi. Ampak lahko vašemu hujšanju dodate spodbudo z dopolnili. Ribje olje je en tak dodatek, ki vam pomaga pri hujšanju. Če želite dodati ribje olje v vašo prehrano, je dobro, da razumete kako deluje.

1. Izguba maščobe in pridobivanje mišične mase Eden glavnih lastnosti ribjega olja je, da spodbuja izgubo maščobe z izgradnjo mišic. Vsi vemo, da za izgradnjo mišične mase potrebujemo kalorije, ki jo lahko pridobimo iz maščobe. Na ta način boste izgubili maščobo in s časoma izgubili na teži.

2. Izguba apetita Po navadi se nevede prenajemo. Možgani potrebujejo najmanj 20 minut, da se zavemo, ali smo dovolj siti ali ne. Torej, če ste navajeni hitro jesti in se hraniti med potjo v službo, fakulteto, šolo,… je velika verjetnost, da se prenajeste, saj možgani nimajo časa tako hitro pridobiti informacije ali je želodec poln ali ne. Tu pa »vskoči« ribje olje. Ribje olje pomaga pri sproščanju serotonina, to je hormon sreče. Ta hormon je tisti, ki ureja vnos hrane in vaše razpoloženje. Na tak način boste jedli manj in se izognili prenajedanju.

3. Nadzor sladkorja Sladkor je eden od glavnih sodelavcev pri povečanju telesne mase. Več sladkorja pomeni več telesne mase. Ribje olje pomaga zmanjšati željo po sladkem, tako da se lahko poslovite od nočnih pohodov v omarico s čokoladami.

4. Minimizira zaloge maščobe Ribje olje pomaga telesu, da lažje prenese občutljivost na inzulin. Če so vaše celice bolj občutljive na inzulin, obstaja manjša verjetnost, da bodo shranjevale maščobo. Menijo, da je omega 3 maščobna kislina v ribjem olju tista, ki spodbuja pri hujšanju. Medtem ko trenirate, omega 3 spodbuja pretok krvi v mišice in encimi se dodatno stimulirajo. To so encimi, ki spodbujajo prevoz maščob do področji v telesu, kjer se lahko uporabijo kot energija. To se odraža v izgubi telesne teže.

Koliko ribjega olja potrebujemo? Priporoča se vsaj 220mg EPA in 220mg DHA na dan za odrasle. Medtem kot nosečnice in doječe matere porabijo 300mg DHA vsak dan. Po podatkih Inštituta za medicino je ustrezna raven vnosa omega 3 maščobne kisline, za odrasle 1,1g do 1,6g na dan, vrednost se spreminja glede na spol in starost.

Čeprav je veliko študij potrdilo, da ribje olje prispeva k izgubi telesne teže, ne smemo pozabiti na uravnoteženo prehrano in gibanje, ki je ključno, da dosežemo cilj, ki smo si ga zadali.

Priporočamo:

Izpostavljeno
Najnovejše
Arhiv
Tag iskanje
Sledi nam
  • Facebook - Black Circle
bottom of page